Wednesday, December 28, 2011

2nd Anniversary - How I met my husband

Fuuhhh!!

berzaman betul nak update blog nih..

story pasal trip to Beijing still belum cover..story itu..story ini..nnt dh x ingat..

this entry is supposed to be published last week..just right after our anniversary.tapi memang mood nak menulis dah ke laut..plus now tengah musim cuti.i also on off habiskan cuti..now here we go!

*amaran:this entry might be too long to certain person.

Ramai yang tertanya2 how i met my husband?tak kurang juga ramai yang pelik & jelik bila saya decide memilih dan kahwin dengan dia. but Alhamdullilah..2 tahun dah kami bersama as husband and wife.

i want to write about this supaya 10 years in future..saya akan kembali tersenyum membacanya. :)

Before marriage

dari sekolah rendah saya dah ada cinta monyet...i'm sure most of us ada cinta monyet.sekolah rendah,menengah,matriks,universiti.kalo takde bf,skandal yang hampir nk jadi bftapitakjadi confirm ada.saya tak hot atau cantik..but it just mmg akan ada bf atau skandal.semuanya berakhir sama ada saya yang meninggalkan,digantung tak bertali (ada juga konsep nih utk couple),lost contact or just bawak haluan sendiri je.yang gatal,poyo,bersungguh tp x menepati citarasa,bf org,tunang org semuanya saya pernah jumpa.

all that experiences mematangkan saya untuk memilih siapa bakal suami saya bila saya memasuki alam pekerjaan.time dah keje baru boleh target nk kahwin kan...hihihihi.bakal suami yang saya yakin boleh menjaga saya dan menyayangi both of my parents.i'm observer..so bila dah keje and if ada yang mengendeng lebih2,saya akan tgk dulu.if saya x sure..saya akan back off cepat2.if not,saya akan try dulu to check whether boleh ngam atau tak.

after almost 2 years saya bekerja..saya memang akan ada "kawan" but no one yang really2 serius.ada yang main tarik tali..ada yang mcm hampeh!hahaha.so ada 1 time tuh,my colleague coordinate lab in our office. even though ramai jejaka (most of them are from R&D which far2 away from my office) in that group but my husband was never menarik perhatian saya and i just dunno why.if not mistaken, the lab started in February 2009.

even though we're in the same office but we never talked to each other.until 1 day he asked me our office's address.it's already mid of the lab i guess.since my desk location that time dekat laluan utk ke fotostat machine so i'm the only yg dia boleh tanya...kot.i can't remember!hahaha.so i gave him my business card.and that's it.nothing after that..cuma ada la tegur sikit2.

then i heard rumors about us.eh2..tiba2 plak kan.this part saya memang betul2 x paham.they're suddenly tease me about him.when they told me dia ada hati kat saya..i was speechless.biar betul..mcm x betul je!hahaha.the rumors continued until 1 day dia ajak dinner after work.my assumption was together with the rest and just agreed.but i was totally wrong!when i asked one of the team member, melvin yang becok,dia kate he's not going plak.but i've already promised to him kan..so kena la g.siap ada take off session lg from the guys..hampeh betul..malu makcik!hahaha.

venue of our 1st date..pasta de guhan sunway
it's us..the photo was taken curik2 by EJ

1 of his apologize note..susah betul nak faham!hahaha
 so we went to pasta de guhan kat sunway..sangat2 la tak menepati citarasa saya kan..pure melayu!kuis sikit2 dah terus x abis..hahaha.siap the waiter tanya tak sedap ke...hahaha.i'll never ever jejak kaki ke c2 lg..if dia bawak saya g makan mcdonald pun i'll be more than happy.yg klakar nye..masa dinner tuh,dia boleh tak ingat name.nk cover punye pasal,dia keluarkan his wallet curik2 and tgk my namecard!adoiiyyaaiii..seb baik la time nikah ingat name!

it was perkenalan yang cukup singkat.after that night,my husband akan sentiasa curi waktu/kesempatan utk borak2 atau ajak kuar.opportunist betul dia time tuh!until 1 day..kalau x silap after 2 weeks perkenalan kitorang,he proposed me (on 29/3/2009)..utk terus kawen!menggigil makcik!hahaha.it took me sometimes to think about.at d same time ade few request pending from my 'friends'.genap 2 minggu berfikir,saya decided to choose him.reason?takde yang specific..saya tahu tempoh perkenalan kami tak lama but it just saya confident dgn dia.when friends dpt tau saya nak kahwin,sume mcm terkejut and tanya2 y it's so sudden.saya bagi jawapan mudah..dah sampai masa,saya kahwin la.it's a miracle and ketetapan yang Allah bagi.

we decided utk nikah sekali with my sister's wedding as kitorang xnak tangguh lame n membazir buat another wedding the next year.plus he wanted to fulfill my aim to get married on age 25.

after met family both parties both parties & acara merisik, we got engaged on 6/6/09 and happily married on 18/12/2009.











After marriage

cabaran yg kitorang hadapi selepas kahwin memang banyak sangat.perubahan fizikal,mental,surrounding yang kami kena adapt.sedangkan lidah lagi tergigit.orang yg kenal 10 tahun sebelum kahwin pun boleh bergaduh,apatah lagi kami kan..yg x sampai setahun jagung lagi kenal.sesi merajuk n memujuk tuh mmg selalu la.kadang2 saya rasa kami bagaikan langit n bumi..banyak perbezaan.but alhamdulillah..we complement each other.he become more mature from time to time.saya plak makin pandai masak..matured lum lg kot!hikhik. after 2 years,we learnt so many things about each other.with supports from both parents..very helpful.

another challenges we had to face is pasal anak.yes..we had once tp rezeki x kekal lama.orang boleh cakap mcm2 about us..merancang la..itu la...ini la..hakikatnya kami saja yang tau dan tanggung.isk..ckp psl benda tuh selalu pun nnt orang naik bosan...kan?

yang pasti..saya semakin sayang pada husband saya!

Semoga Allah permudahkan urusan kami!

Happy anniversary sayang!!!

16 comments:

sweet tooth said...

Happy belated anni! Smg bahagia selalu & dirahmati Allah dunia akhirat kedua-duanya....

Umaira + Umar said...

hAPPY ANNIVERSARY both of u....
Moga kehidupan kamu berdua akan lebih bermakna...Semoga kasih sayang kian kukuh selamanye...Amin~TAhniah

Umaira + Umar said...

hAPPY ANNIVERSARY both of u....
Moga kehidupan kamu berdua akan lebih bermakna...Semoga kasih sayang kian kukuh selamanye...Amin~TAhniah

buah kedondong said...

arrr...suka...suka...suka...
lawak rupanya si bad nih :)
at the same time being so romantic.

*ni payah kawen ngan budak R&D nih, nak mintak maap pun kena lukih2! but that shows us, he's special...

May Allah bless both of you for the rest of your life...

Myself said...

sweet tooth:
mekasih..amin!

umaira+umar:
thanks dear!

kak linda:
touching i tau!

Mohd Sukur Ibrahim said...

wei..aku doakan ko kekal bersama suami ko sampai bila2..doakan aku kawin juga..hehe

ryy.han said...

happy anniversary

semoga anniversary ke-3 anda akan bertiga, Insya Allah =)

ryy.han said...

happy anniversary

semoga anniversary ke-3 anda akan bertiga, Insya Allah =)

Myself said...

sukur:aku doakan ko kawen cepat2..jgn tunggu lame2!hehe

ryy.han:thank u so much..mudah2an..amin!

a.n.i.s said...

happy anniversary..semoga berkekalan dan bahagia selalu..amin..and tahniah..=)

Siti Mas Hidayu said...

Nurul...sweetnyer kisah kamu =).

Happy Anniversary for both of you..

Mungkin Bukan sekarang Mungkin nanti..InsyaAllah Mudah mudahan

Bouncing and Cherubic said...

Happy Anniversary..

Kejapnya kenal..terus kahwin..Jodoh kan..

Tahniah..semoga bahagia selalu

Myself said...

a.n.i.s:
amin...mudah2an.thanks dear!

ayu:
insyaallah ayu..doakan kami ye!

bouncing & cherubic:
hi dear.penat dah episod bercinta lama2..dah sampai masa kawen jela terus!dapat rasa bercinta lpas kawen plak..hihihih

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

insya llah akan sampai rezeki nanti . berdoa selalu. akak pun masih belajar.. dah 6tahun kawin

melvinj said...

Wahhhh...sungguh menarik citer nih...leh buat buku ar...hahahaha....:P agaknya, mana sapu tangan yg kitorang guna utk flag off korang ek...:P

aquagugurl said...

sweet..kenal x lama,terus ajak kawen..sungguh gentleman yr husband..macam ni ler kualiti lelaki nak jadik suami..jumpe yg berkenan terus 'ikat'..x de la tertunggu2..ada yg bcinta bertahun2 tup,tup putus..hmmm,lagi frust..