Thursday, October 18, 2012

It's time..

Fuh..Fuh..Fuh..Lamanya dah tak berblog!

My last post was right before I left my beloved proton.I left proton for the better offer.it's a big risk that i have to take to move forward.sedih memang sedih sbb i've been working with proton for 5 years and i met my husband there.but i can't live complacent and selagi i don't give it a try, i wouldn't know right?

then terus masuk tempat kerja baru and the hectic life begin. I had culture shock time mula2 masuk this new company..which is also automotive company.i felt isolated sangat..yela..new place,new environment,new friends and bosses..everything new la.i missed my old friend and place so much but i'm not regret it.it's the challenge that i have to take.

the lifestyle in "N" company is so different with proton.no istilah relax2 mcm proton.staff pun tak ramai.but the good thing is i didn't take much time utk kenal ramai org,compared to proton.sorry to say..kt proton like ada istilah kroni2 sket.especially between org2 lama n baru..mcm ada gap.but not in this company..even u're new,everyone will welcome you with big hand.mottonye..kena buat baik dengan every1!:).

I've tried not to compare these both companies but i couldn't help it.However, everyone has their strength and weakness, pros and cons.it just how we manage it.

Unfortunately,saya hanya mampu bertahan for 2 months and half je. there are so many reasons behind it but it's too personal to disclose and i don't think i should do that.after had a long discussion with husband and both family members, i quit.it's one of the hardest decision that i've made.hard bukan apa,considering my commitment yang saya dan husband dh buat now, it's quite impossible utk berhenti kerja without any other back-up job.it's not that i don't want to work,saya memang nak but not in that company.memang the salary is tooo good,but i've to let it go.

After found some alternative ways to sustain while applying for new job, here i am..berehat di rumah n menjaga husband.memang seronok but it's boring while my husband at work.saya rindu untuk bekerja..

Wednesday, July 11, 2012

WW

Packing up on hari2 terakhir di PROTON



:(

Thursday, June 28, 2012

Masakan pedas melampau!

Telur kicap tabur cili padi

sambal cili pedas ikan bilis kentang

Friday, April 6, 2012

Food!

Monday, March 26, 2012

Love!






We don't need any specific day to show our love..thanx laling!

Friday, January 27, 2012

From Spain, with Love

He's on his way back from Spain to Malaysia..

and just now i received a delivery from him..



baru2 nih saya stress and sedih sikit.so dia hantar ini sebagai pengubat.akceli he wanted to make it as surprise but ntah macam mane he put the wrong date and the florist cannot get him so they call me to confirm.xpela..ingatan tuh yang penting.:)

Love u so much!

Wednesday, December 28, 2011

2nd Anniversary - How I met my husband

Fuuhhh!!

berzaman betul nak update blog nih..

story pasal trip to Beijing still belum cover..story itu..story ini..nnt dh x ingat..

this entry is supposed to be published last week..just right after our anniversary.tapi memang mood nak menulis dah ke laut..plus now tengah musim cuti.i also on off habiskan cuti..now here we go!

*amaran:this entry might be too long to certain person.

Ramai yang tertanya2 how i met my husband?tak kurang juga ramai yang pelik & jelik bila saya decide memilih dan kahwin dengan dia. but Alhamdullilah..2 tahun dah kami bersama as husband and wife.

i want to write about this supaya 10 years in future..saya akan kembali tersenyum membacanya. :)

Before marriage

dari sekolah rendah saya dah ada cinta monyet...i'm sure most of us ada cinta monyet.sekolah rendah,menengah,matriks,universiti.kalo takde bf,skandal yang hampir nk jadi bftapitakjadi confirm ada.saya tak hot atau cantik..but it just mmg akan ada bf atau skandal.semuanya berakhir sama ada saya yang meninggalkan,digantung tak bertali (ada juga konsep nih utk couple),lost contact or just bawak haluan sendiri je.yang gatal,poyo,bersungguh tp x menepati citarasa,bf org,tunang org semuanya saya pernah jumpa.

all that experiences mematangkan saya untuk memilih siapa bakal suami saya bila saya memasuki alam pekerjaan.time dah keje baru boleh target nk kahwin kan...hihihihi.bakal suami yang saya yakin boleh menjaga saya dan menyayangi both of my parents.i'm observer..so bila dah keje and if ada yang mengendeng lebih2,saya akan tgk dulu.if saya x sure..saya akan back off cepat2.if not,saya akan try dulu to check whether boleh ngam atau tak.

after almost 2 years saya bekerja..saya memang akan ada "kawan" but no one yang really2 serius.ada yang main tarik tali..ada yang mcm hampeh!hahaha.so ada 1 time tuh,my colleague coordinate lab in our office. even though ramai jejaka (most of them are from R&D which far2 away from my office) in that group but my husband was never menarik perhatian saya and i just dunno why.if not mistaken, the lab started in February 2009.

even though we're in the same office but we never talked to each other.until 1 day he asked me our office's address.it's already mid of the lab i guess.since my desk location that time dekat laluan utk ke fotostat machine so i'm the only yg dia boleh tanya...kot.i can't remember!hahaha.so i gave him my business card.and that's it.nothing after that..cuma ada la tegur sikit2.

then i heard rumors about us.eh2..tiba2 plak kan.this part saya memang betul2 x paham.they're suddenly tease me about him.when they told me dia ada hati kat saya..i was speechless.biar betul..mcm x betul je!hahaha.the rumors continued until 1 day dia ajak dinner after work.my assumption was together with the rest and just agreed.but i was totally wrong!when i asked one of the team member, melvin yang becok,dia kate he's not going plak.but i've already promised to him kan..so kena la g.siap ada take off session lg from the guys..hampeh betul..malu makcik!hahaha.

venue of our 1st date..pasta de guhan sunway
it's us..the photo was taken curik2 by EJ

1 of his apologize note..susah betul nak faham!hahaha
 so we went to pasta de guhan kat sunway..sangat2 la tak menepati citarasa saya kan..pure melayu!kuis sikit2 dah terus x abis..hahaha.siap the waiter tanya tak sedap ke...hahaha.i'll never ever jejak kaki ke c2 lg..if dia bawak saya g makan mcdonald pun i'll be more than happy.yg klakar nye..masa dinner tuh,dia boleh tak ingat name.nk cover punye pasal,dia keluarkan his wallet curik2 and tgk my namecard!adoiiyyaaiii..seb baik la time nikah ingat name!

it was perkenalan yang cukup singkat.after that night,my husband akan sentiasa curi waktu/kesempatan utk borak2 atau ajak kuar.opportunist betul dia time tuh!until 1 day..kalau x silap after 2 weeks perkenalan kitorang,he proposed me (on 29/3/2009)..utk terus kawen!menggigil makcik!hahaha.it took me sometimes to think about.at d same time ade few request pending from my 'friends'.genap 2 minggu berfikir,saya decided to choose him.reason?takde yang specific..saya tahu tempoh perkenalan kami tak lama but it just saya confident dgn dia.when friends dpt tau saya nak kahwin,sume mcm terkejut and tanya2 y it's so sudden.saya bagi jawapan mudah..dah sampai masa,saya kahwin la.it's a miracle and ketetapan yang Allah bagi.

we decided utk nikah sekali with my sister's wedding as kitorang xnak tangguh lame n membazir buat another wedding the next year.plus he wanted to fulfill my aim to get married on age 25.

after met family both parties both parties & acara merisik, we got engaged on 6/6/09 and happily married on 18/12/2009.











After marriage

cabaran yg kitorang hadapi selepas kahwin memang banyak sangat.perubahan fizikal,mental,surrounding yang kami kena adapt.sedangkan lidah lagi tergigit.orang yg kenal 10 tahun sebelum kahwin pun boleh bergaduh,apatah lagi kami kan..yg x sampai setahun jagung lagi kenal.sesi merajuk n memujuk tuh mmg selalu la.kadang2 saya rasa kami bagaikan langit n bumi..banyak perbezaan.but alhamdulillah..we complement each other.he become more mature from time to time.saya plak makin pandai masak..matured lum lg kot!hikhik. after 2 years,we learnt so many things about each other.with supports from both parents..very helpful.

another challenges we had to face is pasal anak.yes..we had once tp rezeki x kekal lama.orang boleh cakap mcm2 about us..merancang la..itu la...ini la..hakikatnya kami saja yang tau dan tanggung.isk..ckp psl benda tuh selalu pun nnt orang naik bosan...kan?

yang pasti..saya semakin sayang pada husband saya!

Semoga Allah permudahkan urusan kami!

Happy anniversary sayang!!!